…eller i alla fall väldigt få. Jag pratar om det som främst vi kvinnor behöver tänka på och göra: Knipa. Jag vet inte hur många kvinnor jag pratat med som efter förlossning och ofta lång tid efteråt haft problem med urinläckage. Unga som gamla. Ofta pratar barnmorskan om vikten av att knipa men tydligen är det ingen som nämner det för äldre kvinnor som behandlas för framfall. Helt sjukt! Vill man ha tillbaka dem på operationsbordet inom ett år?! Inte en övning har de som jag pratat med som drabbats av framfall fått. Det borde vara tjänstefel!

Efter avslutad graviditet och påföljande förlossning är din bäckenbotten både ansträngd och slapp och du kommer behöva göra knipövningar för att få igång muskulaturen igen. Bäckenbottenmuskulaturen är en viktig faktor för att förhindra inkontinens i unga år men framförallt när du blir äldre och muskulaturen naturligt blir slappare. Bäckenbottenmuskulaturen måste underhållas, helst ska du som fött barn göra knipövningar varje dag – resten av ditt liv! Inför en ny rutin, gärna tillsammans med en redan invand (t.ex tandborstning) och se till att knipen blir gjorda!

När du börjar med dina knipövningar ska du sitta/ligga/stå skönt och avslappnat och knipa allmänt med bäckenbotten ett antal upprepningar (t.ex 5-10 stycker första gången). Efter hand kommer du kunna urskilja de olika områdena (urinrör, slida, ändtarmsöppning) och kan knipa både bakifrån och fram samt framifrån och bak. Du kan ha olika mönster för knipövningarna, t.ex rytmiskt där du kniper och räknar till 2, släpper ner bäckenbotten, kniper och räknar till 2, släpper ner osv ett visst antal upprepningar. Maxknip handlar om att knipa så hårt du kan så länge du kan. Efter en stund knipande kan du troligtvis knipa åt lite till och förbättra muskulaturens uthållighet och styrka. Tänk alltid på att vila/slappna av i bäckenbotten mellan varje knip. Vilotiden ska vara lika lång som kniptiden. (Hämtat från Barnsidan.se)

Och du, du är inte ensam om att kanske ha problem med läckage men det blir snabbt bättre om du sätter igång.

Annonser